Ruisleipä on edelleen suomalaisten suosikki

Hyvää ruisleipäpäivää!

Kansallista ruisleipäpäivää vietetään Suomessa vuosittain 28.2. Ruis kuuluu erottamattomana osana suomalaiseen ruokakulttuuriin, ja suomalaiset syövätkin ruista eniten maailmassa, vuosittain yli 15 kiloa per henkilö1)

Ruisleipä valitaan sen hyvän maun vuoksi

Ruisleivän suosio ei osoita laantumisen merkkejä, päinvastoin. Fazer Leipomot Suomen toteuttaman kyselyn2) perusteella ruisleivän kulutus on hienoisessa nousussa. Joka neljäs kyselyyn vastanneista arvioi syövänsä ruisleipää hieman enemmän tai jopa selvästi enemmän kuin vuosi sitten.

Neljä viidestä suomalaisesta syö ruisleipää vähintään viikoittain. Kolmanneksella ruisleipä kuuluu päivittäiseen ruokavalioon. Ylivoimaisesti tärkein syy ruisleivän syömiseen on sen hyvä maku, ja merkittäviä valintakriteerejä ruisleivän syömiselle ovat myös sen terveellisyys sekä se, että ruisleipä on hyvä kuidun lähde.

Ruisleipä tuo arkeen energiaa

Arkeen mahtuu tilanteita, jolloin tarvitaan hyvää energiaa. Ruisleipä kuuluu olennaisena osana sekä aamu- että iltapalapöytäämme, ja se on monen valinta myös välipalaksi ja evääksi. Tutkimuksesta kävi ilmi, että suomalaiset laittavat ruisleipänsä päälle mieluiten juustoa, leikkelettä ja kurkkua.

Ruis on tärkein täysjyvän lähde Suomessa, ja yksittäisistä täysjyvän lähteistä ruisleipä on merkittävin. Ruistuotteet ovat myös loistavia kuidun lähteitä, ja suomalaiset saavatkin rukiista noin neljänneksen päivän kuitumäärästä.3) Lisäksi ruis on hyvä kasviproteiinin lähde ja todellista aivoruokaa, sillä sen sisältämät ravintoaineet – muun muassa rauta, sinkki ja magnesium – ylläpitävät aivojen normaalia toimintaa osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja terveellisiä elämäntapoja.

“Koko elämän mittainen suhde”

Ruisleipään liittyy suomalaisten keskuudessa runsaasti muistoja, tunteita ja mielikuvia.

Joka toinen Fazerin kyselyyn vastanneista kertoi, että ruisleipä tuo mieleen muistoja. Suuri osa muistoista liittyy lapsuuteen ja kotoisiin, lämminhenkisiin hetkiin. Monien muistoissa ruisleipä myös linkittyy oman elämän tärkeisiin henkilöihin, kuten vanhempiin, isovanhempiin, omiin lapsiin ja ystäviin. Ruisleipä liittyy suomalaisten mielissä myös lähimmäisistä huolehtimiseen: moni ajattelee, että toisen tekemä voileipä on osoitus välittämisestä.

Suomalaisten mielestä ruisleivän syömisestä syntyy mielentila, jota voi kuvata sanoilla kodikas, energinen ja turvallinen. 

Lähteet:
1) Pro Ruis ry, www.proruis.fi
2) Ruisleipäkysely 2024 / Norstat, N = 1020: Fazer Leipomoiden tilaaman tutkimuksen toteutti Norstat 24.-29.1.2024. Kyselyyn vastasi 1020 suomalaista 18-74-vuotiasta vastaajaa.
3) FinRavinto 2017 -tutkimus