Tuotepakkausten monet merkit – apua merkkiviidakkoon

Pakkausmerkinnöissä on paljon tietoa tuotteista. Pakollisten pakkausmerkintöjen eli ainesosaluettelon, ravintoarvomerkinnän, päiväysmerkinnän ja säilytysohjeen lisäksi Fazerin tuotepakkauksissa käytetään useita vapaaehtoisia merkkejä, jotka antavat lisätietoa tuotteen ominaisuuksista. Ne kertovat esimerkiksi tuotteen alkuperästä, valmistustavasta tai terveellisyydestä, ja niistä jokaisella on tarkat käyttöperusteet. Tutustu merkkeihin tarkemmin alla.

Sydänmerkki osoittaa, että kyseinen tuote on terveyden kannalta parempi vaihtoehto omassa tuoteryhmässään. Valmistaja voi anoa Sydänmerkkiä tuotteille, joissa rasvan laatu on hyvää eli pehmeää, suolan ja sokerin määrä on maltillinen ja kuitua on reilusti. Sydänmerkki on EU:ssa rekisteröity ravitsemusväite, ja se kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta.

Tutustu Sydänmerkin saaneisiin Fazerin tuotteisiin täällä.

Avainlippu on merkki siitä, että kyseessä on Suomessa valmistettu tuote tai Suomessa tuotettu palvelu. Tuotteen tai palvelun kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia omakustannusarvosta.

Avainlippu-merkin saaneet Fazerin tuotteet löydät täältä.

Hyvää Suomesta -merkki kertoo ruuan alkuperästä. Merkin voi saada elintarvike, joka on valmistettu suomalaisista raaka-aineista suomalaisella työllä. Tuotteeseen käytetyistä raaka-aineista 75 % tulee olla suomalaisia. Lihan, kalan, maidon ja kananmunan on oltava täysin kotimaisia.

Hyvää Suomesta -merkin saaneet Fazerin tuotteet löydät täältä.

 

Fazerin valikoiman tuotteet, jotka eivät sisällä eläinperäisiä raaka-aineita, on merkitty Fazer Vegan -merkillä.

Fazer Vegan -tuotteet ovat listattuna täällä.

Emme käytä erillistä vegaanimerkkiä tuoteryhmissä, joissa se ei ole tuotteita toisistaan erottava tekijä, kuten ruokaleivissä. Suuri osa Fazerin leipomotuotteista on myös vegaanisia, vaikka niiden tuotepakkauksissa ei ole Fazer Vegan -merkkiä. Löydät kaikki Fazerin vegaaniset tuotteet täältä.

Gluteenittoman tuotteen merkki on Euroopan laajuinen, ja merkkijärjestelmässä noudatetaan Euroopan keliakialiittojen kattojärjestön AOECS:n (The Association of European Coeliac Society) kriteerejä. Suomessa merkin on rekisteröinyt Keliakialiitto ry.

Gluteenittoman tuotteen merkkiä voidaan hakea Keliakialiitto ry:ltä tuotteille, jotka sisältävät gluteenia enintään 20 mg/kg.

Gluteenittoman tuotteen merkillä merkityt Fazerin tuotteet ovat täällä.

Fazerin tuotevalikoimassa on myös tuotteita, jotka soveltuvat gluteenittomaan ruokavalioon, mutta joille ei ole haettu gluteenittoman tuotteen merkkiä. Kaikkiin gluteenittomaan ruokavalioon soveltuviin tuotteisiin voit tutustua täällä.

Fazer Brainhow -tunnus on lupaus siitä, että tuote sisältää ravintoaineita, joiden on tieteellisissä tutkimuksissa todettu olevan hyväksi aivoille ja kognitiivisille toiminnoille.

Fazer Brainhow -merkillä varustetut tuotteet noudattavat myös pohjoismaisia ravitsemussuosituksia, ja niiden suunnittelussa on punnittu tarkkaan suolan ja sokerin määrä sekä kuitujen ja rasvojen määrä ja laatu.

Fazer Brainhow -tuotteet ovat listattuna täällä.

 

Ei palmuöljyä / Utan palmolja -merkkiä käytetään tuoteryhmissä, joissa palmuöljy on tavanomainen raaka-aine – esimerkiksi kekseissä sekä makeissa ja ruokaisissa leipomotuotteissa. Ruokaleivissä ole käytössä palmuöljyä.

Fazer pyrkii jatkuvasti edistämään palmuöljystä luopumista, ja monessa tutussa tuotteessa palmuöljy onkin jo saatu korvattua. Nämä tuotteet on merkitty Ei palmuöljyä / Utan palmolja -merkillä, ja löydät tuotelistauksen täältä.

 

Fazerin tuotteissa käytettävä kaakao on 100-prosenttisesti vastuullisesti hallinnoiduista lähteistä hankittua. Fazerin käyttämän kaakaon vastuullisuuden tarkastaa ulkopuolinen toimija.  

Lue lisää kaakaon hankinnasta täältä.

Täältä voit avata ja tulostaa tuotepakkausten merkeistä kertovan yhden sivun koosteen.