TÄYSJYVÄÄ 90 GRAMMAA PÄIVÄSSÄ 

Uusimpien ravitsemussuositusten mukaan suomalaisten ruokavalioon suositellaan monenlaisia muutoksia. Yksi niistä on täysjyvän määrän lisääminen. Ensimmäistä kertaa suosituksissa on annettu grammamääräinen suositus täysjyvän saannista: vähintään 90 grammaa päivässä.  

 

Monta tietä täysjyväiseen ruokavalioon 

Täysjyvästä puhuttaessa monelle tulee ensimmäisenä mieleen tuttu ruisleipä. Suomalaiset saavatkin kaikkein eniten täysjyvää nimenomaan ruisleivästä, mutta se ei ole suinkaan ainoa täysjyvän lähde. 

”Täysjyvässä viljalajilla ei ole merkitystä – yhtä lailla esimerkiksi kauraleipäkin tai vehnäpaahtoleipä voi olla täysjyväistä. Fazer Leipomoiden ruokaleivistä 57 % on täysjyvätuotteita”, kertoo Fazer Leipomoiden tuotekehitysjohtaja Juhani Sibakov. “Tavoitteemme on, että vuonna 2030 myyntivolyymistamme 65 % on täysjyväleipiä”, kertoo Sibakov.  

Päiväsuosituksen saakin helposti ja maukkaasti täyteen, kun täysjyvätuotteita käytetään monipuolisesti ja vaihdellen. Esimerkiksi nauttimalla aamulla viipaleen ruisleipää ja annoksen täysjyväpuuroa, välipalalla täysjyväpaahtoleivän tai täysjyväkauraleivän ja iltapalalla pari viipaletta täysjyvärukiista jälkiuunileipää on päivän suositus saavutettu. 

THL:n tutkimuksen* mukaan suomalaiset eivät saa ravinnostaan täysjyvää tarpeeksi. Suurin este täysjyvätuotteiden lisäämiseksi ruokavalioon on tiedon puute.  

Leipäpakkauksista löytyy nyt viipalekohtaisen täysjyvän grammamäärä

Jotta asia konkretisoituisi leivän herkuttelijoille entistä paremmin, lisäämme leipäpakkauksiimme viipalekohtaisen täysjyvän grammamäärän. Olemme koonneet Fazerin kuluttajasivustolle oivaltavia tiedonjyväsiä täysjyvästä, sekä vinkkejä siihen, miten päivittäinen täysjyväannos kootaan yhdistelemällä Fazerin monipuolisia leipiä päivän eri hetkiin. Tutustu lisää: Fazer - 90 grammaa täysjyvää päivässä - Fazer.fi 

Leivät, joissa täysjyvän määrä on merkittävä, on merkattu myös Fazer Pron tuotesivulle näkyvästi:

    

Täysjyväviljasta proteiinia etenkin kasvispainotteiseen ruokavalioon 

Toisin kuin jalostetussa viljassa, täysjyvässä mukaan pääsee koko viljanjyvä, myös uloin kerros. Kuoressa ja ytimessä sijaitsevatkin enemmistö viljan terveyttä edistävistä ominaisuuksista. 

Täysjyvävilja sisältää kuitua, hiilihydraatteja, proteiinia, hyvälaatuista rasvaa, vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Täysjyvä on hyväksi sydämelle, aivoille ja suolistolle – se pitää meidät energisinä ja hyvinvoivina koko päivän. 

* Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Julkaisut: Täysjyvän saanti Suomen aikuisväestössä – FinRavinto 2017 -tutkimuksen tuloksia (2021)